Stem – Keel – Slikken – Adem

Stem

Heesheid, schor, keelpijn bij spreken, wegvallen van de stem, kramp in de keel, kraken, te zacht, te hard, te hoog, te laag, genderdysfonie, presentatievaardigheden, spreekangst, spreken in openbaar, enz.

Keel

keelpijn, gevoel dat er iets zit, irritatie, schrapen slikken pijn, verslikken, opgeblazen gevoel, boeren, globusgevoel, kauwproblemen, enz.

Adem

hoge spreekadem, hyperventilatie, ademverdeling, gespannen ademhaling, verkeerde adem-stem koppeling, effectiever ademhalen, enz.

Manuele Larynx  Facilitatie

Sommige  stem-, keel-, of slikklachten worden veroorzaakt door een te hoge spanning in het halsgebied en in het strottehoofd(de larynx).  Ook een globusgevoel, het gevoel dat er iets in de keel zit,of brok in de keel, wordt hier soms door veroorzaakt.  Bij deze klachten kan Manuele Facilitatie zeer helpend zijn. Dit houdt in dat de logopedist handmatig de spieren rekt van het strottehoofd en daar om heen. Deze techniek is zowel toe te passen voor een betere diagnose, als ter ondersteuning van therapie. Door het strechen kunnen spieren ontspannen, waardoor direct klachten kunnen verdwijnen en waardoor oefeningen makkelijker aanslaan.

Deze methode vereist een speciale extra opleiding. Bij logopedie-Extra heeft Hanneke Erasmus deze opleiding volledig gevolgd ( zowel de A, B als herhalings- opleiding). Zij heeft inmiddels jarenlang ervaring opgedaan met Manuele Larynx Facilitatie. Ook werkt zij regelmatig samen met de KNO-artsen uit de regio.