Drie tips bij voorlezen

1. Bekijk eerst de voorkant van een nieuw boek

” Door samen te praten over wat je verwacht, leert je kind vooruit denken en voorspellen. Dat is een zeer belangrijke denk-vaardigheid. Ook wek je zo de nieuwsgierigheid van je kind, of wat jullie vooraf bedacht hebben klopt, of juist verrassend anders verloopt!  Je stimuleert hiermee de concentratie en aandacht tijdens het voorlezen.”

2.Aanwijzen tijdens het voorlezen

“Door  samen te kijken naar een stukje van de afbeelding, kun je je kind een nieuw woord leren. Dus als je voorleest “Tom huppelt over het gras,” dan wijs je op Tom zijn beentjes. Leuk om dat ook nog met huppelende vingers te doen. Zo wijs je eigenlijk steeds iets aan tijdens het voorlezen en gaat je kind dat vanzelf ook doen. Je legt daarmee ongemerkt het nieuwe woord wat beter uit. “

3.Herhaal dezelfde boeken

“Het is fijn voor je kind om regelmatig dezelfde boeken te lezen. De herkenning is prettig en geeft een trots gevoel: “hé dat snap ik al, ik weet al dingen!” Daarnaast herhaal je de (nieuwe) woorden en zinnen, waardoor je kind deze taal ook zelf kan gaan begrijpen en gebruiken.”